WHO ရဲ႕ က်န္းမာေရး ရည္မွန္းခ်က္
ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႔က ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ ေသဆံုးသူအေရအတြက္ကို ၂၀၁၀ မွ ၂၀၂၅ ခုႏွစ္အတြင္း ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလွ်ာ့ခ်ရန္ ရည္မွန္းထားသည္။ အကယ္၍ ယင္းကဲ့သို႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါက လာမည့္ ၁၅ ႏွစ္အတြင္း လူေပါင္း ၃၇ သန္း၏ အသက္မ်ားကို ကယ္တင္ႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။ခုႏွစ္တြင္ အရြယ္မတိုင္မီ ေသဆံုးမႈကို ကာကြယ္ရန္ နည္းလမ္းမ်ားကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါသည္။
-ေဆးလိပ္မေသာက္ပါႏွင့္ ကမၻာတစ္၀န္း ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းကို ၂၀၂၅ ၃၀ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ရန္ ကုလသမဂၢ အေထြေထြညီလာခံက ရည္ရြယ္ထားသည္။ ၀င္ေငြနည္းေသာ ႏိုင္ငံမ်ားမွ ေဒသခံမ်ား၏ ေဆးလိပ္ေသာက္ႏႈန္းမွာ ဆက္လက္ျမင့္မားေနဆဲျဖစ္ေသာ္လည္း အမ်ားျပည္သူပိုင္ ေနရာမ်ားတြင္ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းကို တားျမစ္ၿပီး ေဆးရြက္ႀကီးအခြန္ဥပေဒမ်ား တင္းက်ပ္ထားသည့္ ၀င္ေငြျမင့္မားေသာ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ေဆးလိပ္ေသာက္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်သြားသည္။
-အရက္ေသာက္ျခင္းကို ကန္႔သတ္ထိန္းခ်ဳပ္ပါ အရက္ကို ခႏၶာကိုယ္က လက္ခံသင့္႐ံုပမာဏသာ ေသာက္သံုးမႈမွာ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးအခ်ဳိ႕ႏွင့္ ဆက္စပ္မႈရွိေသာ္လည္း အရက္အလြန္အကြၽံေသာက္သံုးျခင္းမွာ ေသြးတိုးေစသည့္အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါႏွင့္ အသည္းေရာဂါမ်ားျဖစ္ႏိုင္သည့္ အႏၲရာယ္ပိုမ်ားလာေစသည္။ အရက္အလြန္အကြၽံ ေသာက္သံုးျခင္း၏ အႏၲရာယ္မ်ားကို လူအမ်ားအား သင္ၾကားပို႔ခ်ေပးျခင္းႏွင့္ အရက္ထုတ္ကုန္မ်ားအေပၚ အခြန္ေငြ ဥပေဒတင္းက်ပ္ျခင္းမ်ားက အရက္အလြန္အကြၽံေသာက္သံုးမႈကို တား ဆီးရာတြင္ ေအာင္ျမင္မႈအခ်ဳိ႕ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။
-ဆားစားသံုးမႈ ေလွ်ာ့ခ်ပါ ဆိုဒီယမ္ပါ၀င္မႈမ်ားေသာ အစားအစာမ်ားမွာ ေသြးတိုးေစၿပီးႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္းမ်ား ျဖစ္္ေစႏိုင္သည္။ ဖံြ႕ၿဖိဳးၿပီးႏိုင္ငံမ်ားစြာတြင္ လူမ်ားမွာ ၎တို႔ခႏၶာကိုယ္မွ လိုအပ္ေသာ ဆားပမာဏကို အႀကိမ္ မ်ားစြာ စားသံုးတတ္ၾကသည္။ အေမရိကန္လူမ်ဳိးမ်ား၏ ပ်မ္းမွ်ဆား စားသံုးမႈမွာ က်န္းမာေရးကြၽမ္းက်င္သူမ်ား လက္ခံႏိုင္ေသာ ပမာဏထက္ ေန႔စဥ္ေန႔တိုင္း ၈၀၀ မီလီဂရမ္ပိုမိုစားသံုးၾကသည္။ ဆား စားသံုးလိုမႈကို ေျဖေဖ်ာက္ရန္ သံပုရာသီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဆစ္ထရစ္အက္ဆစ္ကဲ့သုိ႔ အျခားေသာ နည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ ေျဖေဖ်ာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဆားစားသံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္သည္။ ဆားစားသံုးမႈကို ခႏၶာကိုယ္က လိုအပ္ေသာ ပမာဏသို႔ ေလွ်ာ့ခ်ျခင္းမရွိပါက ေသြးတိုးေရာဂါရႏိုင္ၿပီး ေသြးတိုးျခင္းေၾကာင့္ ေလျဖတ္ျခင္းႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္လာေစသည္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ကာကြယ္ပါဆီးခ်ဳိေရာဂါေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါႏွင့္ အျခား အသက္တိုေစႏိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ား၏ အႏၲရာယ္ကို ပိုမ်ားလာေစသည္။ သၾကားပါ၀င္မႈနည္းေသာ က်န္းမာေရးဓာတ္စာမ်ား စားသံုးၿပီး ေသြးထဲ သၾကားပါ၀င္မႈအဆင့္ကို ထိန္းသိမ္းရာတြင္ကုသမႈကဲ့သုိ႔ အစြမ္းထက္ေသာ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ ျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္လြန္ကဲေနျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ပစ္ပါကိုယ္အေလးခ်ိန္ လြန္ကဲျခင္းမွာ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါႏွင့္ ေသြးတိုးေရာဂါတို႔ကဲ့သို႔ ျပင္းထန္ေသာ ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္လာေစသည္။ ကယ္လိုရီမ်ားေသာ အျမန္ျပင္အစားအစာမ်ား စားသံုးျခင္းကို ေရွာင္ ကာ လတ္ဆတ္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ သစ္သီးမ်ား စားေပးပါ။
Credit
Comments
Post a Comment